Top česnek na prodej

Úvodem
o česneku
Léčebné účinky
česneku
Jak pěstovat
a skladovat
Objednávka
kontakt
Dodavatel Milan Kocyan
735 38 Dolní Domaslavice 135
topcesnek@seznam.cz
+420 734 642 649

Objednávka česneku

Top recepty

  • Bramboráčky s kuřecími játry
  • Sýrová pomazánka
  • Škvarková pomazánka
  • Vepřové plecko na česneku
  • Zelný salát s česnekem
  • více »
Nacházíte se: Úvod → Recepty s česnekem

Recepty s česnekem

Česnek je v kuchyni nenahraditelný. Nelze si bez něj představit česká jídla jako bramboráky, hovězí na česneku, bramboračku, topinky s česnekem, česnečku, česnekovou pomazánku. V zahraničí je využíván při dochucování pizzy, těstovin, salátů, k masům i rybám, do omáček, dresinků, dipů, pečiva.

Při tepelné úpravě nesmí česnek zhnědnout, jinak zhořkne a pokazí celé jídlo. Česnek lze i nakládat.

Bramborové placky s restovanými kuřecími játry
Ingredience a postup ↓
Bramboráčky s kuřecími játry
Bramborové placky
  • 80 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 800 g brambor
  • 2-3 stroužky česneku
  • majoránka, sůl, mletý černý pepř
  • slanina
  • olej
Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle je nastrouháme. Ihned vmícháme mouku, vejce, prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeníme pepřem, solí a majoránkou. Podle chuti můžeme do těsta přisypat i slaninu nakrájenou na kostičky. Těsto v malých dávkách nalijeme na pánvičku či lívanečník. Pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.
Restovaná kuřecí játra
  • 0,5 kg kuřecích jater
  • 1 střední cibule
  • 1 chilli paprička
  • sůl, mletá paprika sladká
  • olej
  • sojová omáčka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 dcl piva
Kuřecí játra (lepší jsou čerstvá, než mražená) omyjeme a očistíme od blanek a kousků tuku a nakrájíme na menší kousky. Na tuku zpěníme cibulku do zlatova, přidáme na drobno pokrájenou papričku, vložíme játra a jakmile se zatáhnou, osolíme a lehce ochutíme sojovou omáčkou. Po 5 minutách zaprášíme sladkou paprikou, tím se výpek zahustí, přidáme hl. mouku dobře rozmíchanou v troše vlažné vody (pozor na hrudky) a nakonec podlijeme 1 dcl piva. Vytvoří se chutný sosík. Stačí 1 minuta na dokončení a můžeme podávat.
Sýrová pomazánka s česnekem
Ingredience a postup ↓
Sýrová pomazánka s česnekem
  • 150 g měkký sýr Lipno lahůdkové (krabička-baleno po 3 ks, ks á 50 g)
  • 2 PL čertovské omáčky
  • 1 větší stroužek česneku
  • bílý jogurt nebo majolka k naředění hmoty
Rozbalené sýry vložit do mísy, přidat čertovskou omáčku a šlehačem vyšlehávat, doplňovat bílým jogurtem či majonézou do jemné hmoty nožem dobře roztíratelné. Zamícháme prolisovaný česnek. Mažeme na krajíčky veky, zdobíme šunkou, vařenými kolečky vejce, rajčetem, bazalkou a hlavně jemně pálivými papričkami.
zdroj →
Škvarková pomazánka s česnekem
Ingredience a postup ↓
Škvarková pomazánka s česnekem
  • 300 g vepřových škvarků
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 stroužky česneku
  • mletý kmín
  • sůl
  • nať petrželky
  • cibulka a paprika na ozdobu
Škvarky semeleme spolu s česnekem. Vmícháme strouhanku, vařená jemně nasekaná vejce, dochutíme mletým kmínem, sekanou petrželkou a solí. Mažeme na plátky chleba a zdobíme plátky cibule a červené papriky.
zdroj →
Vepřové plecko na česneku
Ingredience a postup ↓
Vepřové plecko na česneku
  • 1/2 kostky bujón
  • 1 kelímek smetana ke šlehaní
  • 2 plátky vepřové plecko
  • 8 oloupané stroužků česnek
  • 3 - 4 ks větší brambory
  • podle chuti -  mletý černý pepř, sůl, libeček nebo kopr,sušený česnek
  • podle potřeby -  olivový olej nebo máslo
Plátky plecka naklepeme, na krajích nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme prolisovaným česnekem (3 - 4 větší stroužky). Maso marinujeme přes noc v lednici. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a vaříme s bujónem a 2 stroužky česneku téměř doměkka. Pak scedíme, provařený česnek vyjmeme. Maso osmahneme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Pekáček lehce vymažeme olejem nebo máslem. Poklademe polovinou brambor, posypeme sušeným česnekem, položíme plátky masa, plátky brambor a znovu posypeme sušeným a nasekaným čerstvým česnekem (2 stroužky). Posypeme nasekaným libečkem nebo koprem. Zalijeme smetanou. Zapékáme na 170 °C 30 - 40 min. Občas brambory přelijeme výpekem. Podáváme jako hlavní chod.
zdroj →
Zelný salát s česnekem
Ingredience a postup ↓
Zelný salát s česnekem
  • 2 - 3 lžic majonéza
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 2 lžíc bílý jogurt
  • 1 hrst nastrouhaná mrkev
  • 200 g balkánský sýr
  • 150 g červené zelí
  • 4 stroužky česnek
  • 2 lžičky sušený česnek
  • 150 g bílé zelí
Zeleninu, kterou na salát použijeme, očistíme. Zelí nakrájíme na tenké nudličky, mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zelí a mrkev v míse smícháme a k zelenině rozdrobíme balkánský sýr. Přidáme bílý jogurt, lžíce majonézy a ochutíme mletou paprikou, solí, sušeným česnekem. Nakonec přimícháme plátky čerstvého česneku. Zelný salát s česnekem necháme vychladit. Podáváme v malých miskách s pečivem, nebo pufovanými plátky.
zdroj →
Česnek v oleji
Ingredience a postup ↓
Česnek v oleji
  • na 1 sklenici á 0,5 l
  • 5 stroužků česneku
  • 4 snítky bazalky
  • 500 ml chuťově neutrálního oleje
Stroužky česneku oloupeme. Bazalku omyjeme, osušíme, lístečky otrháme. Všechny přísady dáme do předem důkladně vymyté a vysušené láhve. Zalijeme olejem. Na studeném tmavém místě necháme louhovat asi dva týdny. Nakonec přelijeme do lahve se šroubovacím uzávěrem.
zdroj →
Česneková polévka
Ingredience a postup ↓
Česneková polévka
  • 1 - 2 hrstí zelený hrášek
  • 1/2 kg brambory
  • 1 lžička mletá sladká paprika
  • 1 palička česnek
  • 2,5 l voda
  • 1 kostka zeleninový bujón
  • 1 lžička kmín
  • na ozdobu -  strouhaný eidam
  • podle chuti - zelená petrželka, sůl, slanina, vegeta, mletý barevný pepř
  • podle potřeby -  olej, 3 - 4 plátků chléb
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostky, s bujonem a kmínem uvaříme téměř doměkka. Oloupeme stroužky česneku, zelený hrášek vyloupeme. Slaninu nyní nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Brambory nesléváme, do vody přidáme hrášek, sladkou papriku, vegetu, mletý pepř a povaříme dalších 10 minut. Nakonec vmícháme slaninu, zelenou petrželku a prolisujeme česnek. Opečeme chleba jako topinky, potřeme česnekem, mírně osolíme a nakrájíme na kostičky. Polévku rozdělíme do misek, zasypeme krutony a strouhaným sýrem. Polévku můžeme nechat i den dva odležet, chuť bude intenzivnější. Vegetariáni vynechají slaninu.
zdroj →
Česneková rýže
Ingredience a postup ↓
Česneková rýže
  • 2,5 hrnku jasmínová rýže
  • 1 kostka zeleninový bujon
  • na ozdobu -  sušený česnek  česnek  čerstvá pažitka
  • podle chuti - sůl, drcený kmín, 2 lžičky sušený česnek, 3 špetky muškátový oříšek, 2 stroužky česnek
Rýži propláchneme ve studené vodě. Přivedeme k varu vodu s kostkou bujonu. Vsypeme rýži, voda by měla být pár centimetrů nad vrstvou rýže. Vaříme pod poklicí 15 min, promícháme, ochutíme drceným kmínem, muškátovým oříškem a sušeným česnekem. Když je rýže téměř měkká a vsákla všechnu vodu, odstavíme ji, doplníme prolisovaným česnekem a necháme pod pokličkou dojít. Podle chuti ještě přisolíme a servírujeme v mističkách. Před podáváním zdobíme plátky česneku, můžeme posypat i česnekem sušeným, snítky čerstvé pažitky.
zdroj →

© 2014 Harmony web

Nabídka

  • Úvodem o česneku
  • Léčebné účinky česneku
  • Jak pěstovat a skladovat
  • Objednávka, kontakt
  • Mapa stránek

Top recepty s česnekem

  • Bramboráky s kuřecími játry
  • Sýrová pomazánka
  • Škvarková pomazánka
  • Vepřové plecko na česneku
  • Zelný salát s česnekem

Dodavatel

Milan Kocyan
IČ: 25880128
Dolní Domaslavice 135
tel. +420 734 642 649
topcesnek@seznam.cz