Dodavatel Milan Kocyan
735 38 Dolní Domaslavice 135
topcesnek@seznam.cz
+420 734 642 649
735 38 Dolní Domaslavice 135
topcesnek@seznam.cz
+420 734 642 649
Objednávka česneku
Top recepty
Nacházíte se: Úvod → Recepty s česnekem
Recepty s česnekem
Česnek je v kuchyni nenahraditelný. Nelze si bez něj představit česká jídla jako bramboráky, hovězí na česneku, bramboračku, topinky s česnekem, česnečku, česnekovou pomazánku. V zahraničí je využíván při dochucování pizzy, těstovin, salátů, k masům i rybám, do omáček, dresinků, dipů, pečiva.
Při tepelné úpravě nesmí česnek zhnědnout, jinak zhořkne a pokazí celé jídlo. Česnek lze i nakládat.
Bramborové placky s restovanými kuřecími játry Ingredience a postup ↓ |
---|
Bramborové placky
|
Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Na jemném struhadle je nastrouháme. Ihned vmícháme mouku, vejce, prolisovaný česnek. Těsto na bramboráky okořeníme pepřem, solí a majoránkou. Podle chuti můžeme do těsta přisypat i slaninu nakrájenou na kostičky. Těsto v malých dávkách nalijeme na pánvičku či lívanečník. Pečeme na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Upečené bramboráky dáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. |
Restovaná kuřecí játra
|
Kuřecí játra (lepší jsou čerstvá, než mražená) omyjeme a očistíme od blanek a kousků tuku a nakrájíme na menší kousky. Na tuku zpěníme cibulku do zlatova, přidáme na drobno pokrájenou papričku, vložíme játra a jakmile se zatáhnou, osolíme a lehce ochutíme sojovou omáčkou. Po 5 minutách zaprášíme sladkou paprikou, tím se výpek zahustí, přidáme hl. mouku dobře rozmíchanou v troše vlažné vody (pozor na hrudky) a nakonec podlijeme 1 dcl piva. Vytvoří se chutný sosík. Stačí 1 minuta na dokončení a můžeme podávat. |
Sýrová pomazánka s česnekem Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Rozbalené sýry vložit do mísy, přidat čertovskou omáčku a šlehačem vyšlehávat, doplňovat bílým jogurtem či majonézou do jemné hmoty nožem dobře roztíratelné. Zamícháme prolisovaný česnek. Mažeme na krajíčky veky, zdobíme šunkou, vařenými kolečky vejce, rajčetem, bazalkou a hlavně jemně pálivými papričkami. zdroj → |
Škvarková pomazánka s česnekem Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Škvarky semeleme spolu s česnekem. Vmícháme strouhanku, vařená jemně nasekaná vejce, dochutíme mletým kmínem, sekanou petrželkou a solí. Mažeme na plátky chleba a zdobíme plátky cibule a červené papriky. zdroj → |
Vepřové plecko na česneku Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Plátky plecka naklepeme, na krajích nařízneme, osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme prolisovaným česnekem (3 - 4 větší stroužky). Maso marinujeme přes noc v lednici. Brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a vaříme s bujónem a 2 stroužky česneku téměř doměkka. Pak scedíme, provařený česnek vyjmeme. Maso osmahneme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Pekáček lehce vymažeme olejem nebo máslem. Poklademe polovinou brambor, posypeme sušeným česnekem, položíme plátky masa, plátky brambor a znovu posypeme sušeným a nasekaným čerstvým česnekem (2 stroužky). Posypeme nasekaným libečkem nebo koprem. Zalijeme smetanou. Zapékáme na 170 °C 30 - 40 min. Občas brambory přelijeme výpekem. Podáváme jako hlavní chod. zdroj → |
Zelný salát s česnekem Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Zeleninu, kterou na salát použijeme, očistíme. Zelí nakrájíme na tenké nudličky, mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zelí a mrkev v míse smícháme a k zelenině rozdrobíme balkánský sýr. Přidáme bílý jogurt, lžíce majonézy a ochutíme mletou paprikou, solí, sušeným česnekem. Nakonec přimícháme plátky čerstvého česneku. Zelný salát s česnekem necháme vychladit. Podáváme v malých miskách s pečivem, nebo pufovanými plátky. zdroj → |
Česnek v oleji Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Stroužky česneku oloupeme. Bazalku omyjeme, osušíme, lístečky otrháme. Všechny přísady dáme do předem důkladně vymyté a vysušené láhve. Zalijeme olejem. Na studeném tmavém místě necháme louhovat asi dva týdny. Nakonec přelijeme do lahve se šroubovacím uzávěrem. zdroj → |
Česneková polévka Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kostky, s bujonem a kmínem uvaříme téměř doměkka. Oloupeme stroužky česneku, zelený hrášek vyloupeme. Slaninu nyní nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit. Brambory nesléváme, do vody přidáme hrášek, sladkou papriku, vegetu, mletý pepř a povaříme dalších 10 minut. Nakonec vmícháme slaninu, zelenou petrželku a prolisujeme česnek. Opečeme chleba jako topinky, potřeme česnekem, mírně osolíme a nakrájíme na kostičky. Polévku rozdělíme do misek, zasypeme krutony a strouhaným sýrem. Polévku můžeme nechat i den dva odležet, chuť bude intenzivnější. Vegetariáni vynechají slaninu. zdroj → |
Česneková rýže Ingredience a postup ↓ |
---|
|
Rýži propláchneme ve studené vodě. Přivedeme k varu vodu s kostkou bujonu. Vsypeme rýži, voda by měla být pár centimetrů nad vrstvou rýže. Vaříme pod poklicí 15 min, promícháme, ochutíme drceným kmínem, muškátovým oříškem a sušeným česnekem. Když je rýže téměř měkká a vsákla všechnu vodu, odstavíme ji, doplníme prolisovaným česnekem a necháme pod pokličkou dojít. Podle chuti ještě přisolíme a servírujeme v mističkách. Před podáváním zdobíme plátky česneku, můžeme posypat i česnekem sušeným, snítky čerstvé pažitky. zdroj → |